top of page
Het proces

Volg hier het proces van alle projecten die Face It momenteel heeft lopen. Van exposities op de Cultuurnacht tot het maken van een serie voor op de beeldbuis. Van educatieve programma's op middelbare scholen tot workshops en trainingen voor iedere organisatie die hier meer over wil weten! 

NEXT UP!

Utrecht

Movisie

SEPTEMBER 2019

RECENTE BERICHTEN

Meer meldingen discriminatie Bredase horeca - BNdeStem

Veel meer meldingen van discriminatie in Bredase horeca

Breda - Het aantal meldingen van discriminatie in de Bredase horeca stijgt. Ging het een paar jaar geleden nog om een handjevol meldingen, dit jaar staat de teller in augustus al op 11.

Peter Ullenbroek 17-08-17, 17:03 Laatste update: 18:03

Dat blijkt uit cijfers van Radar, het antidiscriminatiebureau dat de meldingen in opdracht van de gemeente Breda registreert. Van de 11 meldingen dit jaar hadden er 7 betrekking op discriminatie op grond van afkomst. Veelal ging het om jonge mannen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond die niet toegelaten werden tot een kroeg.

Aandacht

De reden voor de stijging is onduidelijk. Radar-woordvoerster Amke Houweling: "Mogelijk wordt er daadwerkelijk meer gediscrimineerd in de horeca. Of mensen melden misstanden eerder omdat er in media meer aandacht voor het onderwerp is. Denk aan de uitzending vorig jaar van Undercover in Nederland waarin donkere mannen in een aantal zaken in Breda geweigerd werden en recent haalde ook een incident aan de Vismarktstraat de media."

Bovendien bestaat er sinds enige tijd een speciaal whatsappnummer in Breda en andere steden waar discriminatie in de horeca gemeld kan worden. Daarmee is het een stuk gemakkelijker geworden om misstanden aan de kaak te stellen. "Toch", zegt Houweling, "zien we niet in alle steden waar dat nummer bestaat dat het aantal meldingen toeneemt. In Tilburg is juist sprake van een daling."

Maatregelen

De Bredase burgemeester Paul Depla van Breda wijst erop dat na de uitzending van Undercover in Nederland vorig jaar, al maatregelen zijn genomen om de discriminatie in de Bredase horeca tegen te gaan. Na die uitzending werd een eigen undercoverteam geformeerd dat zelf de proef op de som nam met het deur-beleid in de Bredase horeca.

Depla: "De bevindingen van dit team worden later dit jaar bekend. Aan de hand daarvan zullen we bezien welke maatregelen nodig zijn. Ik ben er in ieder geval voorstander van om dit onderwerp standaard in de agenda te zetten van het overleg dat gemeente, politie en horeca in Breda met elkaar hebben. Breda moet een gastvrije stad zijn. Voor iedereen."

Onderzoek

Koninklijke Horeca Nederland zegt de resultaten van het onderzoek waar Depla het over heeft, te willen afwachten voordat ze met een reactie komt. Woordvoerster Bernadet Naber: "In zijn algemeenheid kan ik op dit moment alleen zeggen dat wij niet het idee hebben dat het probleem toeneemt."

Overigens lag het aantal meldingen over discriminatie in de Bredase horeca zo'n 7 jaar geleden nog veel hoger dan nu. In 2010 kwamen er zelfs 75 klachten binnen. "Maar", zegt Houweling, "dat had te maken met het feit dat er toen bijna bij iedere horecagelegenheid in Breda een bord stond met daarop een sms-nummer waar klachten over discriminatie naar toe konden. Die borden zijn er al een aantal jaren niet meer."

ZOEK OP TAGS
Er zijn nog geen tags.
bottom of page